Търговище  29 °CВторник, 23- ти Юли
USD  1.79632 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Деца от 8 училища в областта участваха в състезанието „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“

Деца от 8 училища в областта  участваха в състезанието „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ Източник: МВР

Област

След няколкогодишна прекъсване заради пандемията в гр. Търговище  отново се проведе областното състезания: „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ - част по Националната програма „Работа на полицията в училищата“ за учебната 2022/2023 г. Надпреварата, в която се включиха 8 отбора от различни училища в област Търговище, отбелязва началото на лятната ваканция и имаше за цел създаване на празнична атмосфера в навечерието й. Както и, разбира се, участниците в нея – деца от пети и шести клас, да покажат  как в рамките й са научили да играят, пресичат улици и управляват велосипед безопасно и как да реагират правилно в рискови ситуации.
В областното състезание на старт застанаха 8 отбора: на четири училища от гр.Търговище -  I  СОУ „Св. Седмочисленици“, II СУ“Проф. Никола Маринов“,  I ОУ“Христо Ботев“, и III ОУ „П. Р. Славейков“, както и на ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Попово,  СУ „Васил Левски“ – гр. Опака, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Антоново,  и ОУ „Хр. Ботев“ – с. Камбурово, община Омуртаг. Всеки отбор включваше по 5 ученици.
 Състезанието стартира в сградата на I ОУ „Хр. Ботев“ в гр. Търговище с тест, съдържащ различни теми, като: отличителни полицейски знаци и атрибути, безопасност на движението по пътищата, основни правни категории в наказателния процес, къде да сигнализираме за инцидент и др. На въпросите от него участниците отговаряха в рамките на 25 минути. След това надпреварата продължи в спортната зала „Иван Ангелов“ в областния център, със състезателната дисциплина майсторско управление на велосипед, където под формата на игра учениците демонстрираха наученото от тях за правилата на пътната безопасност. Накрая всеки отбор трябваше да сглоби пъзел, а класирането бе въз основа на времето, за което отборите са изпълнили изискванията. Не по-малко атрактивна бе и следващата състезателна дисциплина -  състезатели от всеки отбор трябваше да облекат полицейска и пожарникарска униформа с всички включени в нея атрибути, също за време. Тук целта освен бързина бе и участниците да разпознават и различават тези видове униформи, а съдии в надпреварата бяха униформени полицаи и пожарникари.

За празничната атмосфера, съпътстваща цялото състезание, своя принос имаха изпълненията на децата от Детска градина „Осми март“ в Търговище, изпълнили танца „Трите правила“, на Детска работилница „Пепеляшка“ при ОУ „Хр. Ботев“ – с. Камбурово, на балетни и танцови състави при читалищата в гр. Търговище и гр. Попово.
В края на жизнерадостния празник всички отбори-участници получиха подаръци, включващи различни спортни уреди и пособия. Победител в крайното класиране стана отборът на ОУ „Любен Каравелов“ в гр. Попово. Второто място заеха представителите на I СУ „Св. Седмочисленици“-Търговище, а трети са момчетата и момичетата от I ОУ „Христо Ботев“-Търговище. Доказателство за изключително оспорвания характер на надпреварата бе например фактът, че в  окончателното класиране разликата между отборите, класирани на второ и на трето място, бе само една точка. Класираните в челната тройка отбори получиха купи и медали, а всички участници – грамоти от организаторите. Наградите им бяха връчени на капитаните на отборите от началника на РУО-Търговище Елка Станчева и от ръководни служители в отдел „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Търговище.
Националната програма за превенция „Работа на полицията в   училищата“ стартира през 2000 г. Тя има за цел да засили присъствието на полицейските служители в учебните заведения и да запознае децата с теми, които да доведат до намаляване на противообществените прояви и престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни, и до повишаване на тяхната сигурност и безопасност. В продължение на години служители от отдел „Охранителна полиция“ и инспекторите от детските педагогически стаи в състава на областната дирекция в рамките на програмата работят за изграждане у учениците на модели за безопасно поведение и адекватна реакция в рискова ситуация, както и на уважение към реда и законите.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top