Търговище  14 °CПетък, 24- ти Септ.
USD  1.66951 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Двама художници предложени за почетно гражданство

Двама художници предложени за почетно гражданство Източник: Снимка Фейсбук

Култура

Художниците проф. Васил Вълев и проф. Никола Маринов да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на град Търговище“ - такова предложение е постъпило от 39 общественици, съобщават от Община Търговище днес. Докладна за него внася кметът д-р Дарин Димитров, а решението трябва да вземе сесия на Общинския съвет на 30 април. Номинациите на двамата емблематични автори са за изключителен принос в развитието на изкуството и културата на Търговище. 
Отличието на Никола Маринов Абаджиев се връчва и по повод 140 години от рождението му. Той е сред най-ярките акварелисти в историята на съвременното българско изкуство. Роден е на 10 юли 1879 г. в град Търговище, тогава Ески Джумая. През 1903 г. завършва със златен медал живопис в Художествената академия в Торино. Като преподавател в Художествената академия в София обучава няколко випуска от най-талантливите поколения в родното изкуство. Негови студенти са Илия Бешков, Илия Петров, Кирил Петров, Владимир Рилски и други. Името на Никола Маринов носи Художествената галерия в града, Международният пленер за акварел в Търговище, както и II-ро СУ в града, обосновават се вносителите на предложението.

Проф. Васил Вълев е роден на 26 март 1934 година в село Сигмен, Бургаско. Той е първият уредник на художествения отдел в Окръжен исторически музей – Търговище, където полага основите на експозицията на търговищката картинна галерия. Убеждава творци като Стоян Венев, Дечко Узунов, Димитър Вълканов, Асен Пейков да дарят свои творби. Има решаващ принос за запознаване на търговищката общественост със забравения тогава наш съгражданин проф. Никола Маринов, като полага усилия за създаване и уреждане на къщата музей „Проф. Никола Маринов“.
Организатор е на първия международен пленер по акварел на името на проф. Никола Маринов. В края на м.г. проф.Вълев и дъщеря му проф.Бисера Вълева гостуваха със съвместна изложба в Търговище. "Градът има особено място в моя живот, оттук започва моя творчески път, тук се роди и дъщеря ми", казва известният творец.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top