Търговище  21 °CЧетв, 1- ви Юни
USD  1.82839 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Европейска нощ на музеите в Търговище

Европейска нощ на музеите в Търговище Източник: Инфо Търговище

Култура

Регионален исторически музей – Търговище отново ще бъде част от общото музейно приключение със своето петнадесето издание, като поднася на търговищките граждани и гостите на града една вълнуваща и незабравима разходка във времето.
На 14 май (събота) т.г. от 18.00 до 24.00 ч. музеят отваря своите експозиции и изложби, където всеки ще може да открие  за себе си непознато и изненадващо, уникално и отминало,  усмивка и забавление.
От 18.30 ч. пред Славейковото училище започва концерта на вокална група и танцов състав „Мисионис“ към II СУ „Проф.Никола Маринов“-Търговище. От 19.00 ч. публиката може да съпреживее моменти от създаването на Тайния революционен комитет в някогашна Ески Джумая (Търговище). 150 години след събитието и пред историческото място, където се е случило, ще бъде представена възстановката ,,Бунтовно кръщение” в изпълнение на Патриотичен клуб ,,Възраждане” – Търговище.

В двора на Свещаровата къща по традиция е мястото за забавление на децата и учениците, но и за техните родители. Във времето от 18 до 22 ч. всички те ще могат да изработят и декорират свое собствено глинено съдче на грънчарското колело За тях ще се погрижи майстора - грънчар Валентин Димитров от гр. Елена, член на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти и нашия музеен педагог.
Славейковото училище е отворено за всеки, който иска да види музейната колекция сукмани и саи, да научи повече за създаването на местния революционен комитет през Възраждането, за забележителния български архиерей Нюйоркския митрополит Андрей, да открие тайните на думите чрез музейни експонати. Това са темите на изложбите, експонирани в старото школо.
През тази година музеят отбелязва 60 години от началото на археологическите разкопки на крепостта Мисионис, позната в началото като Крумово кале, идентифицирана като стария град Мисионис, по-късно може би Косово, днес определяна като първообраз на днешния град Търговище. Изложбата „Късноантична и средновековна крепост Мисионис (Последни проучвания)“ се посвещава на дългия 60 годишен път на археологическите проучвания. Представена е в Славейковото училище.
Музеят отваря вратите на своите постоянни експозиции: Археологическата експозиция, Свещаровата къща с изложбата „С пламъка на вярата“ (Икони и църковна утвар), Славейковото училище с възрожденската класна стая и изложбата „Велик е нашия войник“.
В тази нощ входът е свободен, но това не е най-важното. Уникално е усещането и преживяването да предприемеш различно вълнуващо пътуване в миналото, да разпалиш духа и въображението и да се забавляваш.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top