Търговище  8 °CВторник, 19- ти Окт.
USD  1.6781 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Изборният ден в областта започна в спокойна обстановка

Изборният ден в областта започна в спокойна обстановка Източник: ЦИК

Избори

Денят на изборите за Народно събрание. в област Търговище – 11 юли 2021 г., започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК и РИК. Около 270 служители от структурните звена на МВР в областта осигуряват охраната на изборните секции. Областната дирекция на вътрешните работи е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден.
Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно  
решение на избирателната комисия.
Служителите от звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОД МВР-Търговище, РУ-Попово и РУ-Омуртаг ще издават и в днешния ден удостоверения за гласуване на граждани, които не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок. От 6.07.2021 г. до момента в звената на “БДС” в областта са издадени 7 такива удостоверения – по 3 в РУ-Попово и РУ-Омуртаг, и едно – в сектор „“БДС“ при ОДМВР-Търговище, което е издадено тази сутрин. 
Напомняме, че днес звената на “Български документи за самоличност” в областта ще издават удостоверения от 8,30 до 19 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден – 11.07.2021 г.
57 263 са избирателите в община Търговище в изборите за народни представители. 36 904 от тях са в град Търговище, а 20 359 – в населените места на общината. 
За пръв път ще могат да гласуват 204 души, навършили пълнолетие от изборите на 4 април до днес. В самия изборен ден рожден ден имат 7 от тях. Най-възрастният гласоподавател в общината пък е мъж, роден през ноември 1921 г.  
Общо 105 са образуваните избирателни секции. Тези с над 300 избиратели, в които ще има машинен вот, са 92 броя. В 10 от тях ще има по 2 устройства, тъй като в предходните избори там са гласували повече от 425 души. 
39 граждани с трайни увреждания са заявили желание да упражнят правото си на глас в подвижна избирателна секция. Такава не бе сформирана за карантинирани лица поради липса на подадени заявления в Общината. По същата причина няма да има и секция, в която да гласуват болни от COVID-19 в областната болница. Желание да дадат своя вот в лечебното заведение обаче са заявили други 26 пациенти.
И за тези избори Община Търговище осигурява специализиран автомобил за придвижване до избирателните секции на граждани с увреждания на опорно-двигателния апарат и на зрението.
Избирателите ще могат да ползват общинския автомобил, след подаване на заявка на телефони 0601 6 86 50 и 0879 292 805 през целия ден. Те следва да представят пред съответното длъжностно лице експертно решение на ТЕЛК за инвалидност, не по-малка от 71%, или епикриза, доказваща временната невъзможност или съществени затруднения за придвижване.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top