Търговище  13 °CНеделя, 25- ти Септ.
USD  2.00516 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Изготвят проекти за реставрация и консервация на Захариевата и Свещарова къщи в Търговище

Изготвят проекти за реставрация и консервация на  Захариевата и Свещарова къщи в Търговище Източник: Община Търговище

Търговище

Започна подготовката за проектиране за реставрация и консервация на Захариевата и Свещарова къщи в Търговище. Дейностите се извършват със средства, в размер на 15 000 лв., отпуснати на Регионалния исторически музей от Община Търговище.
В момента се прави архитектурно заснемане на сградите. Целта е да бъдат изготвени работни проекти за реставрацията на интериора, фасадите и дворните пространства на къщите.
Проектирането е задължителен етап преди преминаването към реставрацията и консервацията. Той ще даде информация за необходимите средства и дейностите, които трябва да се извършат, при осигуряване на финансов ресурс. След като проектът е изготвен, той трябва да бъде съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство. Положително становище трябва да даде и Министерството на културата.
Реставрация на Захариевата и Свещарова къщи, които са паметници на културата с местно значение, за последно е извършена през 2000 г.
 През август се очаква да започне и ремонт на покрива на Хаджи-Ангеловата къща. Средствата за целта възлизат на 63 000 лв. Те бяха отпуснати на музея след кандидатстване с проектно предложение пред Министерството на културата.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top