Търговище  10 °CВторник, 23- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Извършители на 12 различни престъпления са установени по време на специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността

 Извършители на 12 различни престъпления са установени по време на специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността

Област

Извършители на 12 различни престъпления  са установени в хода на проведена на 23.02.2024 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, специализирана операция с цел противодействие на конвенционалната престъпност, гарантиране на добър обществен ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими населени места в областта. Спектърът на установените противоправни деяния е широк - кражби; престъпление срещу интелектуалната собственост; управление на МПС, нерегистрирани по надлежния ред, без свидетелства за правоуправление в едногодишния срок на наказанието им по административен ред за същото деяние, както и след употреба на наркотично вещество; осъществяване на нерегламентирани  транзакции  без съгласието на титуляра, съхранение на дърва за огрев без съответните документи и маркировки, удостоверяващи произхода им. По време на операцията са образувани 2 досъдебни и  5 бързи полицейски производства. В превантивната акция освен екипи на областната дирекция и на районните управления в състава й са участвали и екипи на  Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.
     В хода й са проверени 674 МПС, 872-ма граждани, 18 питейни и увеселителни заведения, 7 автоморги и автосервизи, 8 заложни къщи и 6 пункта за изкупуване на черни и цветни метали. За констатираните по време на акцията нарушения компетентните органи са съставили 35 акта за установяване на административно нарушение и констативни протоколи, както и 9 протокола за предупреждение по Закона за МВР.
       По време на акцията са установени извършителите на две кражби в гр. Търговище, и на една – в гр. Попово. През м. август 2023 г. 18-годишен чрез използване на техническо средство е проникнал в избено помещение на жилищен блок в кв. „Запад“ в гр. Търговище и е извършил кражба на 12 бутилки олио – собственост на 63-годишен мъж от града. Установен е и извършител на кражба на велосипед с 6 скорости – собственост на 42-годишен мъж от града, известен на полицията. Велосипедът е бил съхраняван в общите части на жилищен блок в гр. Търговище, деянието е извършено за времето от  14 до 20 ч на 28.01.2024 г.  Извършител е 27-годишен мъж от същия град. Установени са и извършители на кражба на  част от МПС.  Това са двама 18-годишни младежи от гр. Търговище, които в съучастие помежду си след предварителен сговор и използване на техническо средство  за времето от 20 до 23 ч на 23.02.2024 г. са увредили предно дясно стъкло на паркиран в кв. „Запад“ на  града лек автомобил „БМВ-330 ЦИ“ – собственост на 58-годишен техен съгражданин. След това двамата са извършили от автомобила кражба на спортен мултифункционален волан за управление. По случаите са образувани досъдебни производства. Криминалисти на РУ-Попово са установили мъж, който е извършил кражба на мъжка чантичка с намиращи се в нея мобилен телефон, мъжки портфейл и сумата от 30 лв.  – собственост на 42-годишна жена от гр. Попово, от двора на основно училище в гр. Попово. По случая също е образувано досъдебно производство.
      При извършена проверка в магазин в централната част на гр. Търговище е установено, че в него се предлагат за продажба различни стоки с логото на защитени търговски марки, без съгласието на притежателя на изключителното право за това. Иззети по надлежния ред са 181 артикула(тениски, пуловери, спортни екипи). По случая е образувано досъдебно производство по чл. 172б от Наказателния кодекс.ю
      След проведени издирвателни действия в РУ-Омуртаг е установен извършителят на нерагламентирани транзакции с чужда дебитна карта без съгласието на титуляра. 26-годишен мъж от с. Камен, обл. В. Търново. е извършил 9 транзакции за сумата от 2218 евро от дебитна карта – собственост на 30-годишна жена от с. Изворово, община Търговище. Същият е известен на полицията с предишния свои противоправни действия. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 249, ал. 1 от Наказателния кодекс.
      При извършена около 9,40 ч на 23.02.2024 г. съвместна проверка на служители от управлението и от ТП ДЛС „Черни Лом“ – гр. Попово е установено, че 22-годишна жена съхранява в имота си в същото село дървесина от видовете габър и черно меше, като не притежава документи за превоз. Дървата са без задължителните маркировки, доказващи законния им произход. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 235 от Наказателния кодекс.
      В гр. Попово е установен 21-годишен водач, управлявал лек автомобил под въздействието на наркотичното вещество канабис. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.
      При извършена около 7 ч на 23.02.2024 г. на ул. „Мусала“ в с. Руец, община Търговище, полицейска проверка на електрически мотоциклет, управляван от 58-годишен неправоспособен водач от с. Овчарово, община Търговище, е установено, че превозното средство не е регистрирано по надлежния ред и е без поставена регистрационна табела на определеното за това място. В хода на проверката е установено още, че водачът управлява мотоциклета без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като в едногодишен срок е наказван по административен ред за същото по вид нарушение с влязло в сила на 27.01.2024 г. наказателно постановление  Започнати са бързи полицейски производство по чл. 345, ал. 2  и по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс.
     Започнато е и бързо полицейско производство по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс и по описа на РУ-Омуртаг. На 23.02.2024 г. около 9,40 ч на ул. „Камчия“ в с. Звездица, община Омуртаг, е извършена полицейска проверка на електрически мотопед „Harley”, управляван от 37-годишен неправоспособен водач от същото село. По време на проверката е установено, че превозното средство е без регистрационна табела и не е регистрирано по надлежния ред.
            В РУ-Омуртаг е образувано и досъдебно производство за извършени хулигански действия. Около 15 ч на 23.02.2024 г. в с. Рътлина, община Омуртаг, 55-годишен мъж от селото е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top