Търговище  21 °CНеделя, 26- ти Юни
USD  1.85845 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Каракачанов: Модернизацията на армията продължава

Каракачанов: Модернизацията на армията продължава Източник: Инфо Търговище

Политика

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов   и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов присъстваха  на изпитания на танкове Т-72 на полигона край Търговище.  На полигона бе направена демонстрация на ремонтираните танкове.  Два от тях направиха контролен пробег, а след това от височина произведоха стрелба по цел. 13-те обновени танка ще имат експлоатационен ресурс в рамките на 6000 км. Гаранционният срок на всеки танк е 18 месеца или 2500 километра. Ремонтираните танкове Т-72 се предават на военното формирование 22 220 в Сливен. Ето и специалното му интервю за Инфо Търговище:
Г-н Каракачанов, наблюдавахте демонстрация на ремонтирана бойна техника. Ще продължи ли модернизацията на българската армия?
10 години не беше правен заводски ремонт на Т-72. В „Терем“- Търговище не е влизал нито един от танковете на Българската армия за ремонт. Досега са минали 13. Следващия месец още пет ще влязат за заводски ремонт. След това предстои модернизация на танковете Т-72, ще ги направим много по-функционални с лазерен прицел. Това е част от амбицията, която сме си поставили - аз като министър и военното ръководство на МО, командирите на видовете въоръжени сили да модернизираме и да вдигаме боеспособността на българската армия. Освен, че сключихме договор за  нови самолети, в момента текат договори за новата бойна машина, за новите кораби, също текат процесите за ремонт и модернизация на съществуващата техника. Основните летателни самолета  МИГ 29 и СУ 25, още 2018 г. има сключени договори с Русия и Беларус за техния ремонт. Моята амбиция е до края на този мандат да свършим толкова работа, колкото не е вършена в последните 30 години. През септември ще се върне първият ремонтиран самолет и оттам всеки месец по един.
Какви средства се влагат в модернизация на  армията?
2 млрд. за самолетите, 1.22 млрд. за новите бронирани машини, 820 млн. лв. са за флота, новите кораби на флота. Разбира се, това не са пари, които ще бъдат похарчени тази и следваща година. За разлика от самолетите, където парите за сделката бяха платени наведнъж, то за корабите плащанията ще бъдат следващите 7-12 години.
Да преминем към актуалните политически въпроси. Петият вот на недоверие към правителството не мина, вашият коментар.
Аз, ако съм мислил, че вотът ще мине, щях да бъда в парламента, нямаше да съм тук да си върша работата. Аз още миналата седмица казах, че такъв вот е обречен на неуспех. Аз имах едно пожелание към опозицията   да използват вота за конструктивен дебат. Да кажат не ни харесва – първо, второ, трето, петдесет и пето. Предлагаме този проблем по този начин, другият проблем по някакъв друг начин. Порция политически заклинания, политическо говорене и никакви конкретни размишления дори какво трябва да се направи и как да се направи.

Вотът не мина, но протестите може да продължат.
Протести е имало, има и ще има може би следващите 100 години. Въпросът  е от тези протести какво произлиза. Ще Ви кажа имаше едни протести, в които аз участвах като младеж 96-97 г., тогава хората на улиците бяха стотици хиляди в цялата страна. Имаха основания да недоволстват, защото тогавашното  правителство на БСП фалира държавата, пенсиите станаха 2-3 долара, заплатата 5-10 долара. Тогава от нашия протест се възползва едни политици и докараха държавата до този модел на приватизация, който все още обсъждаме. Навикът в политиката да се гледа личното и материалното, а не общественото и националното до такава степен, че хората продължават да протестират. Затова, моят апел към хората е, аз съм съгласен с една част от техните искания. Голяма част от младите хора, които учат в чужбина и са се върнали тук, искат да видят една друга държава. Искат да видят политиците много по-отговорни. Да видят политици, които предимно защитават българския национален интерес, а не да викат „yes  сър“. Искат да видят едни други обществени взаимоотношения, много по-открити, много по-ясни. Тези хора ги разбирам, но въпросът е  дали те ще се възползват от този протест, за да влязат в един режим на диалог, да постигнат нещо реално. Това, което нашето поколение не успя да постигне или ще бъдат отново жертва на някои гладни за власт политици.
Ще има ли промени в кабинета?
Промени ще има, какви ще бъдат,  ще обсъждаме на коалиционния съвет.

Оставките на кои министри искате?
Дори и да имам виждане по този въпрос, коректното и нормалното е да ги обсъждаме първо с  партньорите ни и тогава пред медиите. Иначе би излязло извиване на ръце  и едва ли не някакви ултиматуми. Виждате за този вот ние не поставихме ултиматум. Искахме да осигурим едно спокойствие, за да може да има нормален диалог. Надявам се да го има, ако го няма, не се съмнявам, че през октомври хората отново ще излязат. Тук е въпросът, не да си играем на протести и на натиск, а действително хората да се убедят, че нещо реално се случва и че политиците от всички цветове и бои и тези, които са в парламента и гласуваха против правителството, извинявайте, но те ли са алтернативата на страната. Точно БСП и ДПС, тези хора на няколко пъти ги гониха с тоягите. Би следвало политиците да си вземат една бележка,  а бележката е седни, мисли и направи нещо за народа, а не как да се възползваш от ситуацията  да се докопаш до властта. Дълбоко съм убеден, че БСП и ДПС, ако утре са на власт, няма да измислят нищо ново, не го чухме ни на дебата, ни на протестите.
Напрежение в обществото има.
Действително има натрупано недоволство, натрупано напрежение. Може да се върне доверието в оставащите осем месеца, ако хората се убедят, че мерките, които се вземат, са реални. Първо и най-важно е реални мерки за спасяване на икономиката, защото виждаме, че пандемията не е свършила като проблем, нанася допълнителни удари на българската икономика, на европейската икономика. Второто, определени промени в определени политики, за които се говори.
Какво ще прави правителството в следващите осем месеца?
В оставащите осем месеца да бъдат разписани. Какво се случва септември – конкретно, какво се случва октомври, какво се случва до края на годината. Защото не е само смисълът да печелиш обществено доверие, хората да се приберат, политиците да се успокоят  и да продължат по начина по който видно е, че на част от обществото  не им харесва.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Област 17.06.2022 г. 11:44:01 ч.
Област 17.06.2022 г. 11:44:01 ч.
Пожар в трактор
Top