Търговище  12 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Магична изложба гостува в Търговище

Магична изложба гостува в Търговище Източник: РИМ-Търговище

Култура

Изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура) на Регионален етнографски музей (РЕМ) - Пловдив ще ви пренесе в един по-малко известен и загадъчен свят. Това уверяват от Регионален исторически музей-Търговище. Изложбата представя различните видове магии, практикувани от нашите предци.
Магията съпътства делниците и празниците на хората и ги кара да се чувстват по-сигурни в утрешния ден. Тя е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата. Владеят я хора, свързани със свръхестествените сили: билкарка, вражалица, мамница, магьосница. Овчарят също е един от тях. Те по различен начин влияят върху живота и смъртта. Тези вещи люде използват знанието или за добро и помагат, или управлявани от тъмните сили, могат да навредят.
Изложбата на РЕМ-Пловдив сплита и преплита радост и тъга с пожелание за късмет, благоденствие и здраве. Магичната ни пътечка от знание за вярванията на нашите предци е пъстра и е амулет, предпазващ от всяко зло. Чудни са поверията за различните магии - как  да свалим месечината, да превърнем човек в животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек ...
Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето.
От РИМ-Търговище канят гражданите в Славейковото училище на 24 април, сряда от 17.30 ч., за да станат част от вълшебното преживяване на изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам”.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top