Търговище  27 °CВторник, 23- ти Юли
USD  1.79632 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Министър Карадимов: Индустриалният парк в Търговище ще спомогне за преодоляването на регионалните дисбаланси

Министър Карадимов: Индустриалният парк в Търговище ще спомогне за преодоляването на регионалните дисбаланси Източник: Община Търговище

Търговище

Индустриалният парк, който ще бъде изграден в Търговище, е локомотивът, който ще изтегли напред общината в икономически, в промишлен, в социален аспект и ще спомогне за преодоляване на регионалните дисбаланси. Това заяви на среща с кмета д-р Дарин Димитров и представители на бизнеса в Търговище министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. Поводът за визитата бе именно класираният проект на Търговище по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове по Националния план за възстановяване и устойчивост.
„Изграждането на такива паркове е важно за реиндустриализацията на страната ни. И с помощта на министерството, и на местната администрация, и впоследствие на самия индустриален парк, могат да бъдат привлечени такива инвеститори, които освен продукт, да осигурят и онова ниво на квалифицирано предлагане на работни места, което да позволи на младите хора да намерят своето професионално призвание тук”, каза министър Карадимов.
Кметът д-р Димитров заяви, че изграждането на индустриалната зона е свързано с визията за развитие на града в следващите няколко десетилетия.
„Индустриалният парк ще даде един тласък в развитието не просто на Търговище, а на целия ни регион. Разположението на града ни е такова, че предполага да сме логистичен център. Важно е да положим всички възможни усилия да задържим младите хора тук, хората с потенциал, които има с какво да допринесат за прогреса ни”, каза д-р Димитров.
Министър Карадимов заяви, че Министерството на иновациите и растежа прави всичко възможно да стимулира инвестициите у нас през Българската агенция за инвестиции.
„Чрез новата стратегия на Българската банка за развитие бяха премахнати лимитите в подкрепата на публични инвестиции, финансирани с европейски или национални средства, каквито са индустриалните паркове”, каза министърът. Той призова бизнесът активно да се възползва от възможностите, които министерството и банката дават.
От Общината припомнят, че индустриалната зона ще бъде създадена и ще функционира на основата на публично-частно партньорство между общинския „БКС Индустриален парк Търговище” ЕООД и „Прима Магна Груп” АД. Терените, върху които ще попада той, се намират на територията на бившия завод „Енергия” и площите в близост. Към момента проявен интерес за инвестиции има от фирми за производства на проводници, на литиево-йонни батерии, на зелен водород и други. Ще се търсят партньорства с логистични и транспортни компании, технологични и научни иноватори, стартъпи, малки и средни предприятия, и други.
Проектът е на обща стойност от над 34 млн. лв. Те ще бъдат вложени в изграждане на инфраструктура и необходимите комуникации за функционирането на производствените площи.
По-рано през деня в сградата на Общината бе проведен и информационен ден по процедурата за подкрепа на семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията”. Тя е насочена към микро и малки предприятия, които да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, инструменти, специализиран софтуер и др. Общият бюджет на мярката е 117.5 млн. лв.  Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е 15 000 лв., а максималният - 150 000 лв.
Крайният срок за кандидатстване е 16 септември.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top