Търговище  12 °CСъбота, 2- ри Март
USD  1.80878 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Мисионис спечели наградата за най-перспективен обект на културно-историческия туризъм за 2022 г. на БХРА

Мисионис спечели наградата за най-перспективен обект на културно-историческия туризъм за 2022 г. на БХРА Източник: Община Търговище

Търговище

Античният и средновековен град Мисионис е определен за най-перспективен обект на културно-историческия туризъм за 2022 г. в годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Наградата получи кметът на Търговище д-р Дарин Димитров на тържествена церемония в София на 29 ноември. Той бе придружаван от археолога проф. Николай Овчаров, който е научен консултант на проучванията в древния град.
„Мисионис е първообразът на Търговище. Той е част от нашето настояще и именно с него са свързани надеждите и усилията ни за бъдещото развитие на туризма в общината. Интересът към древния град се засилва с всяка изминала година и вярваме, че това ще е един от основните обекти, които туристите в Североизточна България ще посещават“, заяви кметът д-р Димитров.

Кметът благодари на ръководителя на разкопките Стефан Иванов, на проф. Овчаров и целия екип, който не спира да работи за разкриването на тайните на Мисионис и популяризирането на местността. Д-р Димитров бе категоричен, че Общината ще продължи да подкрепя финансово археологическите разкопки, като през 2022 г. са заделени 50 000 лв. от общинския бюджет.
Археологът проф. Николай Овчаров приветства усилията на Община Търговище за археологическите проучвания и налагането на Мисионис като туристически обект. Той изказа надежда, че разкопките ще бъдат целево финансирани и от държавата, тъй като обектът е от ключово значение не само на местно ниво, но и изобщо за културно-историческия туризъм в България.
Наградите на БХРА се връчват за 27-ми път, като целят да отличат най-добрите постижения в сферата на туризма.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top