Търговище  12 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Областна администрация-Търговище бе домакин на ученически форум за дебати

Областна администрация-Търговище бе домакин на ученически форум за дебати Източник: Областна администрация-Търговище

Област

Областна администрация-Търговище бе домакин на Форум по дебатиране между ученици, включени в програмата на Асоциация ИНТЕГРО "Подкрепяща среда за ромски младежи за придобиване на средно образование". Това съобщиха от институцията. Участниците от шест училища от Северна България - от Шумен, Върбица, Исперих, Никола Козлево и Омуртаг, дебатираха по темите за използването на изкуствения интелект в образователната система, толерантността в училище, българските традиции и тяхната актуалност във времето. Младежите предлагаха интересни аргументи "за" и "против", задаваха наболели въпроси и с уважение към събеседниците си убеждаваха в правотата на своята позиция.
Областният управител Гергана Цонева и заместник областният управител Димитър Станев приветстваха младежите, с пожелание да бъдат все така отговорни, да защитават позициите, в които вярват и да бъдат активна част от гражданското общество.
"Във всяка житейска ситуация е от най-важно значение да бъдат разгледани всички страни, да изслушаме всички аргументи, да се запознаем с проблема, поставяйки се и на мястото на отсрещната страна. Пожелаваме Ви да намирате баланса, хармонията и доброто отношение, които да Ви помагат във вземането на правилните решения", пожела на младите хора областният управител Гергана Цонева.
Тя сподели своите впечатления от хъса на децата, с който участват в дебатирането, тяхното мислене и темите, които ги вълнуват.
Модератор на дебатите бе Диян Данков, юристконсулт на Асоциацията и координатор на образователната програма на организацията.
"Програмата поставя особен акцент над менторството, което включва два компонента - индивидуално и групово, чрез клубовете по „Дебати“. Основната цел на тази дейност е учениците да практикуват своите знания и да подобрят социалните си умения. Освен това, се очаква да има подобрение в критичното мислене по злободневни въпроси, свързани с тяхната възраст", сподели Данков. Той каза още, че Програмата се изпълнява от 2006 г., като към настоящия момент чрез нея са подкрепени над 1600 младежи, които успешно са завършили средното си образование, а над 420 от тях продължават да учат във висши учебни заведения в България. "Към настоящия момент Програмата предоставя комплексна подкрепа на ученици в гимназиална степен на обучение, която се изразява в осигуряване на менторство - индивидуално и групово чрез клубовете по дебати; подкрепа с дрехи и храна за най-уязвимите; социална оценка на подкрепените семейства с цел консултиране и насочване", разказа още Диян Данков.
В края на форума в Търговище областният управител Гергана Цонева награди училищата, участници в проекта за положението старание и подготовка.
Заедно с екипа на Областната администрация младежите посетиха Регионален исторически музей-Търговище, където разгледаха постоянните музейни експозиции, след което гостуваха в Асоциация "НАЯ", където разговаряха по темата за домашното насилие, агресията в училище, у дома, на улицата, за толерантността и различията между хората.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top