Търговище  8 °CВторник, 19- ти Окт.
USD  1.6781 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Областният управител прие посланика на Турция

Областният управител прие посланика на Турция Източник: Областна администрация Търговище

Област

Официална среща с областния управител Станимир Парашкевов постави началото на двудневна визита на посланика на Република Турция у нас Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок в област Търговище. Посланик Секизкьок е придружавана от десетчленна делегация с експерти от Посолството на Република Турция у нас и Генералното консулство на Р Турция в Бургас. В срещата участваха заместник-областните управители на Търговище Валери Симеонов и Ивайло Венков, както и главният секретар на администрацията Тодорка Танева.
Областният управител Станимир Парашкевов изложи пред гостите информация за характерните особености на област Търговище по отношение на географско разположение, социално-икономическо развитие, архитектурни и природни забележителности. „Област Търговище има своите инвестиционни преимущества” – изтъкна г-н Парашкевов и като такива посочи ключовото географско положение и близостта на района до пристанищата Варна и Русе. „В област Търговище се намира единственият в България завод за производство на стъкло, работещ като част от холдинга „Шишеджам”. В трите завода на комплекса се произвеждат плоско, домакинско и автомобилно стъкло. С работа в заводите, пряко или косвено, са ангажирани над 4000 човека – жители на област Търговище и съседни общини”, заяви областният управител. 
Н.Пр. посланик Айлин Секизкьок изрази удовлетвореността си от факта, че именно Търговище е домакин на една от най-големите инвестиции на холдинга „Шишеджам”, превърнал се в световноизвестна марка. „Инвестиция от толкова голям турски холдинг, предполага привличането и на други инвеститори в региона. Тяхното добро впечатление, несъмнено оказва влияние и върху другите потенциални предприемачи”, заяви Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок. 
В заключение тя благодари за топлия прием и ползотворната среща. Н. Пр. Секизкьок изтъкна, че една от целите на визитата е именно да се проучат възможностите за инвестиции в региона и се ангажира да съдейства за засилване икономическите взаимоотношения между България и Турция и в частност връзките с област Търговище. 
Предстои делегацията, водена от посланик Айлин Секизкьок, да се срещне с кметовете на общините в обхвата на област Търговище. Гостите ще посетят и населени места в региона за среща с концентрирани общности етнически турци и мюсюлмани, които представляват човешкия мост на приятелството между двете държави. 
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top