Търговище  23 °CПон, 17- ти Май
USD  1.61332 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Община Търговище надгражда проекта за патронажна грижа

Община Търговище надгражда проекта за патронажна грижа Източник: Интернет

Търговище

Община Търговище започва реализацията на проект „Патронажна грижа+“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Проектът надгражда този за предоставяне на мобилни здравно-социални услуги на възрастни и лица с увреждания до 2 часа на ден, който се реализира в периода от октомври 2020 г. до средата на април 2021 г. По него бяха обхванати 122 потребители от град Търговище и 9 населени места в общината. 
 По „Патронажна грижа +“ ще бъдат обхванати 118 потребители. Това могат да са хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност за самообслужване, лица над 54 г., лица, поставени под карантина и други групи, в риск от заразяване с COVID-19. 
По проекта ще се предоставя психологическа подкрепа и консултиране. Ще се оказва помощ при закупуването на хранителни продукти и лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги. Закупуването и плащането на сметките ще става със средства на потребителите. 
Проектът има и второ направление, насочено към превенция на разпространението на COVID-19 в социалните услуги в общината, които са делегирани от държавата дейности. Ще бъдат осигурени необходимите лични предпазни средства за персонала и потребителите и тестване за COVID-19. Ще се изпълняват и мерки за дезинфекция на помещенията, като за целта ще бъдат наети 8 лица на трудови договори. 
Срокът на изпълнение на проекта е 13 месеца, до месец май 2022 г. Общата стойност на финансовата помощ е 370 610 лв.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top