Търговище  32 °CНеделя, 1- ви Окт.
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Община Търговище подаде проекти за саниране на 67 блока по програмата за енергийна ефективност

Община Търговище подаде проекти за саниране на 67 блока по програмата за енергийна ефективност Източник: Община Търговище

Търговище

Община Търговище подаде проектни предложения за саниране на 67 блока по програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради. Това обяви пред представители на медиите днес кметът д-р Дарин Димитров.
„Проектите на сдруженията са на обща стойност от над 97 млн. лв. Най-ниската количествено-стойностна сметка (КСС) е за 233 хил. лв., а най-високата –  за близо 3,3 млн. лв.“, каза д-р Димитров.
3 от блоковете са с КСС от над 3 млн. лв. 16 блока са за над 2 млн. лв., 22 блока – за над 1 млн. лв., а 26 блока – до 1 млн. лв.
„За Община Търговище за саниране са определени 30 млн. лв. В случай, че има общини, които не са успели да оползотворят всички средства, определени за тях, се надяваме тези пари да бъдат пренасочени към общини като нашата, в които хората са били по-активни“, заяви кметът.
Градоначалникът разясни, че оценяването и класирането на проектите ще се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това ще става по различни критерии, сред които са общата площ на сградата и нивото на ангажираност на членовете на етажната собственост.
Повече точки ще имат блоковете, които постигат по-голяма енергийна ефективност, след прилагането на мерките. Бонус ще носи и това дали проектите са в синхрон с Наредбата за облика на градската среда. Община Търговище вече прие такава наредба и всички местни сдружения ще получат допълнително точки по този критерий.
Д-р Димитров заяви, че в масовия случай документите за кандидатстване са подавани в Общината с голям брой пропуски. При почти всички кандидати е било необходимо отстраняването на неясноти и грешки. 
Един блок не е входиран в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България. Причината е, че собствениците от това сдружение не са успели да се споразумеят помежду си и съответно да участват.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top