Търговище  10 °CВторник, 23- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Организират безплатни прегледи за рак на гърдата в Търговище

Организират безплатни прегледи за рак на гърдата в Търговище

Търговище

Безплатна мамографски прегледи за рак на гърдата ще се проведат през следващата седмица в Търговище. Кампанията е традиционна в навечерието на женския празник 8 март. Тя се организира от Медицински център „Солигена“ и желаещите трябва да се запишат предварително на телефони 0601 6 60 70 и 0879 02 77 66. Определените дни за кампанията са 5,6 и 7 март.
„Целта ни е да обърнем внимание на женското здраве. В България всяка година около 4 000 жени чуват страшната диагноза, че имат рак на гърдата. За съжаление при 6 от 10 случая, заболяването се диагностицира в напреднал стадий.  Ето защо редовната профилактика е изключително важна. Мамографията, която представлява рентгенова снимка на млечните жлези, позволява да се установят много рано всякакви симптоми на начални изменения в тази област, които иначе биха се усетили чрез допир едва след около две години развитие на рака.“, обясни рентгенологът д-р Никола Хаджипетков от медицински център „Солигена“.
От там допълниха, че профилактичните прегледи са препоръчителни за дамите над 35 годишна възраст, дори за тези, които нямат никакви оплаквания. Изследването, заедно с консултацията от лекар отнема около 15 минути.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top