Търговище  32 °CНеделя, 1- ви Окт.
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Откриване на изложба "Тракийският воин от Руец"

Откриване на изложба "Тракийският воин от Руец" Източник: РИМ-Търговище

Култура

През януари 1925 г. в местността „Каваците“, югоизточно от  съвременното село Руец, общ. Търговище, иманяри разкопават могилата Мал-юк (товар имане) и откриват гробница. Това засега е най-ранно датираната гробница от втората половина на V в. пр. Хр., с инвентар, който я поставя в групата на най-представителните свидетелства за формиране на местен династичен дом в тази част на Североизточна Тракия през тази епоха. В нея са открити общо 30 предмета, част от които ще бъдат представени в изложбата, които понастоящем са собственост на Националният археологически институт с музей при БАН – София и за първи път в България ще бъдат представени цялостно. Те биха могли да бъдат разграничени функционално, както следва:

защитно въоръжение - бронзов шлем халкидски тип изработен от бронз и сребро, бронзова броня с митра изработена от бронз, желязо и сребро;
нападателно въоръжение - железен меч тип „акинак”;
 банкетни съдове - амфора изработена от бронз със сребърни инкрустации, цедка изработена от бронз и  керамични съдове  – фрагмент от червенофигурна хидрия.Откриване на изложбата: 31 май, Славейково училище, 17.30 ч.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top