Търговище  12 °CСъбота, 2- ри Март
USD  1.80878 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Патронен празник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“

Патронен празник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ Източник: ШУ "Епископ Константин Преславски"

Област

Академичната общност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ отпразнува на  21 май – Патронен празник на Университета. В този вълнуващ ден е и тържеството за промоция на абсолвентите от Випуск 2022. 500 от тях се регистрираха за участие в церемонията и изпълниха пространството пред Университета, заедно с близките и приятелите си. Всички посрещнаха ректорското шествие, след което бе изпълнен ритуал по вдигане на знамената.
Знамето на Република България издигна Анелия Чолакова, студент трети курс, която заедно с колегата си от 1 курс Георги Георгиев, завоюва бронзовите медали на Националната студентска олимпиада по математика в конкуренцията на 14 университета. Техни ръководители са преподавателите във Факултета по математика и информатика доц. д-р Мирослав Христов и гл. ас. д-р Иван Иванов.
Знамето на Европейския съюз вдигна проф. дхн Христомир Христов, почетен доктор на университета, световнопризнат учен, който на 19 май 2023 г. бе отличен от министъра на образованието и науката с грамота за номинация за наградата Питагор за цялостен научен принос.
Знамето на Шуменския университет издигна Тодор Тодоров, студент 4 курс, специалност Педагогика на обучението по физическо възпитание. Тодор е от състава на университетския отбор по баскетбол, който за втора поредна година стана шампион на Националната студентска универсиада без нито една загубена среща. Отборът ни ще получи на 24 май Наградата на Шумен в системата на образованието и науката в категория Студентска формация.
Студентки от втори курс специалност Педагогика на обучението по начална училищна педагогика, под ръководството на проф. д-р Живко Жечев представиха Азбучна молитва от Константин Преславски.
Цветя на признателност пред паметника-свитък с думите на патрона ни поднесоха абсолвенти от петте факултета, Колежа в Добрич и ДИКПС във Варна. Поздравителни адреси до общността изпратиха Ралица Тодорова и Илтер Бейзатов – народни представители от партия ГЕРБ-СДС, .ректори на висши училища, Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“.
Слово за патронния празник поднесе проф. д-р Веселин Панайотов, директор на университетския научен център Преславска книжовна школа. На 24 май научният център ще получи наградата на Шумен за образование и наука в категория „Академичен и научноизследователски колектив от системата на висшето образование“ за цялостната си дейност през 45-те години от създаването си.
В празничния ден присъстващите приветства ректорът проф. д.и.н. Георги Колев: Скъпи абсолвенти, днес вие не просто получавате само заветната диплома, към която сте се стремили и сте полагали усилия цели 4 години. С тази диплома вие трябва да доказвате, че сте възпитаници на Шуменския университет и цял живот вие ще сте посланици на идеите, заложени в нашия университет. На добър час!
 Абсолвентите положиха клетва, че ще продължат своя жизнен и творчески път така, както изисква принадлежността им към нашия университет, така, както подобава на академичното звание, което получават, така, както преподавателите им очакват.

От името на Випуска поздравление отправи Фийдес Бергман, която завършва с отличен успех специалност Приложна германистика във Факултета по хуманитарни науки: Скъпи колеги, днес приключва един много важен етап от живота ни. И ако през последните няколко години се доказахме в рамките на университетската ни общност, пред приятелите и семействата ни, то с нашето дипломиране пред нас се открива възможността да дадем своя принос и към нашето общество. Нека надградим вече постигнатото, нека поставим началото на нови успехи, нека бъдем упорити и устремени в сбъдването на мечтите си.
Нека днес, разделяйки се, запазим спомена за отминалите години и да се гордеем, че получихме образованието си в този специален университет, защото в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, ние, неговите възпитаници, вече повече от половин век „заедно пишем историята“.

Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top