Търговище  21 °CНеделя, 26- ти Юни
USD  1.85845 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Явор Куюмджиев от БСП Търговище: Заприличали сме на кошер с оси

Явор Куюмджиев от БСП Търговище: Заприличали сме на кошер с оси  Източник: Инфо Търговище

Политика

На 9 януари 2021г. БСП Търговище избра нов областен председател . За поста се кандидатира д-р Светослав Стефанов, председател на Общинската организация на БСП Търговище и общински съветник. Д-р Стефанов е общопрактикуващ лекар и  председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Търговище. Алтернативно предложение за председател се оказа общинската съветничка и юрист  Десислава Петрова. 
След гласуване д-р Стефанов бе избран за председател на Областния съвет на БСП Търговище. За коментар по темата „Инфо Търговище” потърси експредседателя на Областния съвет на БСП Явор Куюмджиев. 


Г-н Куюмджиев, Вие сте дългогодишен член на БСП, депутат от БСП, заместник- министър на икономиката и енергетиката, човек с богат партиен и житейски опит. Какво се случи на 9 януари?

- За мен се случи грубо погазване на принципите и Устава на БСП. Неправомерно бях отстранен от заседанието, като ми беше обяснено, че не съм вече областен председател, тъй като Областният съвет имал мандат, а новият Областен съвет се структурирал наново. Това категорично не отговаря на истината, защото Областният съвет е постоянно действащ орган, чийто състав се сменя при настъпването на една от три различни причини – парламентарни избори, местни избори или вътрешнопартийни избори и председателят е такъв до избора на нов. Това е основно правило в правото. И министър, когато подаде оставка и се приеме, остава министър, докато не се назначи нов и си изпълнява задълженията. На мен ми беше отказано участие в заседанието на Областния съвет и ми беше обяснено от Иван Иванов (член на Изпълнителното бюро на НС на БСП, отговарящ за област Търговище),  че вече не съм бил председател и няма какво да правя там. 
Силно впечатление ми направи, че в  Устава изрично е записано, че Областният съвет се свиква от председателя му или по искане на една трета от членовете. Иван Иванов показа някакво решение, с което са приети нови правила за структуриране на областни съвети. Според тях, Областният съвет се свиквал от члена на бюрото, който отговаря за съответната област. Моето категорично настояване бе да не се правят противоправни действия,като дадох елементарния пример, че няма поднормативен акт, който да е над закона. При тази аналогия решението на Националния съвет няма как да е над Устава, който е Конституцията, основния закон на БСП и свикването на Областен съвет с решение на Националния съвет не е легитимно, тъй като това не го пише в Устава на партията. За тези мои думи бях низвергнат и Иван Иванов просто започна да си води заседанието, без да се съобразява с каквото и да било мнение, различно от неговото. 

Въпреки това, Вие присъствахте ли при протичане на заседанието?

- Останах до края, защото все пак след дълги години като председател на Областния съвет на БСП Търговище и работата, която съм свършил, някак си беше неудобно, дори на Иван Иванов, да ме изгони. А аз и нямаше да си тръгна. 

Какво се случи по-нататък? Беше ли избран нов областен председател?

- Аз не се кандидатирах за нов мандат, защото имам усещане за професионализъм и лично достойнство. Централното ръководство не желае да работи с мен и дори бях включен в групата на тези, които под никакъв предлог не трябваше да попадат в Националния съвет.И това след 12 години членство в Националния съвет, от които 11 съм ръководил Съвета по енергетика на БСП. Не бях допуснат в новия Национален съвет. В такива ситуации аз обикновено постъпвам както и сега. Не ме искат. Няма проблем. Аз не съм се женил за тези постове, нито това ми е целта на живота. Продължаваме нататък, пък те да се оправят. Ако искат помощ, ще им бъде оказана. В този смисъл не се кандидатирах за следващ мандат, въпреки че имах право. В заседанието беше избран за нов областен председател – общинският председател на БСП Търговище д-р Светослав Стефанов. Изборът беше направен с тайно гласуване с 11 на 10 гласа. 
       Но искам да спомена и какво се случи преди избора на новия областен председател. Очевидно, според мен, трябваше да се подготви повишаване на броя на членовете на Областния съвет, за да може да се стигне до избора на правилния човек. Какво имам предвид? Изведнъж се оказа, че в Попово, вместо 4 члена на Областния съвет стават 5, защото се появи внезапно заместник-кмет от БСП. Освен това в  Омуртаг се появи група общински съветници на БСП от 2 души, Това се прави, защото председателят на групата съветници на БСП в дадена община става член на Областния съвет по право. Същото важи и за заместник-кметове. В този контекст Попово извадиха пети член на Областния съвет, а Омуртаг за секунди си избраха председател на групата. Преди заседанието на Областния съвет бяха направени неистови усилия, за да може да се манипулира броя на членовете на съвета с една единствена цел – да бъде избран един определен човек за областен председател и този човек не беше д-р Стефанов. 

А кой беше другият кандидат, подкрепен от централното ръководство и представителя Иван Иванов?

- Другият кандидат, който прие номинацията на община Омуртаг е общинският съветник Десислава Петрова. Както казах и на Иван Иванов, с тези действия на брутален натиск, който граничи с мутренските времена с огъване на правилата или даже арогатното им незачитане, с личния натиск върху хората, не се печелят избори. Не се прави партия. Ние сме заприличали на кошер с оси, които само се хапят и плюят отрова един срещу друг. По този начин не стават нещата. 
Много скоро очаквам да има пореден опит за подмяна. Отново ще има страхотен натиск върху хората, ще бъдат възпрепятствани да идват, за да пада кворума и няма да мирясат.    
      Инфо Търговище ще потърси за коментар и други заинтересовани страни. 
Инфо Търговище 
 
 
 


Прочетете също
Област 17.06.2022 г. 11:44:01 ч.
Област 17.06.2022 г. 11:44:01 ч.
Пожар в трактор
Top