Търговище  21 °CЧетв, 1- ви Юни
USD  1.82839 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

С тържествено заседание на Общинския съвет започнаха честванията за Деня на Търговище

С тържествено заседание на Общинския съвет започнаха честванията за Деня на Търговище Източник: Община Търговище

Търговище

С тържествено заседание на Общинския съвет започнаха честванията на официалния празник на град Търговище – 14 май. Сред официалните гости бяха народният представител Теменужка Петкова          и Цвета Галунова, областният управител Станимир Парашкевов. Гости на града ни по случай празника са и представители на побратимения ни румънски град Търговище.
В тържественото си слово по време на заседанието на Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров заяви, че думата „заедно“ бъде мотото на този празничен 14 май.
„В дните на трудности, в които живеем, да бъдем заедно, следва не просто да е цел, към която да се стремим. Това трябва да е реалността, в която живеем. Нека с гордост заявяваме кои сме. Ние сме жителите на Търговище. И няма нещо, което да не можем да постигнем, когато се стремим към него заедно“, каза д-р Димитров.
Поздравления по случай празника на града отправиха и Теменужка Петкова, Цвета Галунова, Станимир Парашкевов, Алесандро Савчу – представител на асоциацията на българите „Заедно“ в област Дъмбовица, Румъния. На български език поздравления отправи и Адриан Байку, който е съветник на кмета на румънското Търговище по въпросите на здравеопазването, социалните дейности и културата.
На тържественото заседание кметът д-р Дарин Димитров връчи отличията за почетен гражданин на треньорът по стрелба Христо Маринов и треньорът по борба Иван Ангелов.
„Благодарение на ремонта, който Община Търговище реализира преди няколко години в спортната зала, сега града ни се радва на най-модерната зала по стрелба в България. Това допринесе и за световното ниво, което успяхме да постигне“, заяви Христо Маринов и допълни, че е важно подкрепата към спорта да продължи и занапред.
Да обичат България пък призова всички млади спортисти треньорът по борба Иван Ангелов. „Бил съм на много състезания и на много места по света, но, като България друга няма“, каза Ангелов.
През деня продължават и проявите, посветени на Деня на Търговище.
На поляната в парка „Борово око“ в момента се провежда традиционната за съботния ден на панаира киноложка изложба.
През целия ден в Алеята на занаятите ще могат да се видят исторически възстановки и реконструкции на античен пазар, военен пункт и гладиаторски обучения, организирани от Сдружение „Виа Претория“. Посетителите ще могат да се включат в дейности, белязали преминаването от Античност към Средновековие. Участието е безплатно.
В 17.00 ч., в зала №2 на галерия „Никола Маринов“, чрез жребий, ще бъде определен печелившият на луксозен холов ъгъл. Той ще бъде връчен на един посетителите, попълнили анкетна карта по време на панаирната седмица. Наградата е осигурена от официалния партньор на панаира „Мебел Стил“.

Също в 17.00 ч. ще бъде официално открит и новият пресклуб на Българската телеграфна агенция в Търговище. На събитието ще присъства и кметът д-р Дарин Димитров.
От 18.00 до 24.00 ч. Регионалният исторически музей отваря своите експозиции и изложби с вход свободен, в рамките на инициативата Европейска нощ на музеите.
В 20.30 ч. на сцена „Борово око“ започва концерт на Мария Илиева. Той е последният от програмата на #МузикаленПаркФест за тази година.
В 21.30 ч. небето над града ще бъде озарено от празнична заря в парка „Борово око“.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top