Търговище  31 °CПетък, 21- ви Юни
USD  1.82993 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Стартира инициатива за издигане на паметник на Левски

Стартира инициатива за издигане на паметник на Левски Източник: Ротари клуб-Търговище

Търговище

Ротари клуб-Търговище поде инициатива за издигане на първия паметник а националния ни герой Васил Левски в областния град, съобщиха организацията. Начинанието стартира с лични пари, дарени от ротарианците и техните приятели на великденския им бал, на който буха събрани 20 000 лв.
„Той вече е успял да намери място в нашите сърца и души, но за памет на потомството и неговата слава се заемаме с нелеката задача да съградим нему паметник“, каза водещият на бала актьорът Петър Петров.
Първите средства за реализиране на мащабната идея постъпиха от куверти, томбола и търг с 15 предметни награди. Най-голямата откупка от 2800 лв. направи адвокат Стела Маринова. Тя стана притежател на „Златен ритон“ - реплика на Панагюрското златно съкровище. След наддаване бяха продадени още реплика на ножа на Васил Левски, дигитален принт на Апостола - репродукция на художника Станислав Трифонов - Насимо, икона от дърворезба, гравирано стъкло и др. Постъпиха и много неприсъствени дарения.
Тримата най-големи благодетели получиха почетни стъклени плакети. Това са адв. Стела Маринова, бизнесдамата Зорница Зашева и управителят на „Екофол“ Румен Димитров.
Президентът на Ротари клуб-Търговище Светослав Кънчев обяви, че творческата реализация на паметника ще е вдъхновена от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи. Предстои да се уточни идейният проект с автора, да се определи точното място на монумента от местната власт, да се популяризира дарителска сметка и да се организират различни благотворителни инициативи за набиране на средства.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top