Търговище  5 °CСряда, 6- ти Декември
USD  1.81465 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Тодор Симеонов бе отличен с наградата „Проф. д.и.н. Рашо Рашев“

Тодор Симеонов бе отличен с наградата „Проф. д.и.н. Рашо Рашев“

Област

На 16 ноември 2023 г. в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ бе връчена наградата „Проф. д.и.н. Рашо Рашев“. Наградата е учредена от семейството на трагично загиналия във влака София-Кардам през 2008 г. български учен. Присъжда се за осми път на студент от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ с изявени интереси в областите история и археология.
Тази година с нея беше отличен Тодор Димитров Симеонов, който през учебната 2022/2023 г. завършил ОКС Бакалавър, специалност Педагогика на обучението по история и география, а в момента е студент в магистърска програма Краезнание. Награденият студент работи като учител по история, география и гражданско образование в Средно училище „Неофит Бозвели“ във Варна.
Пред събралите се учени, съратници и приятели на проф. Рашев, носителят на наградата развълнувано сподели: "За мен е изключителна чест да получа наградата на името на проф. Рашо Рашев. Учен на световно ниво, който със своя труд и изследвания развива и обогатява не само българската и световна история и археология, но и изградили се вече специалисти в тези области. Днес неговият труд може да бъде видян от всички нас. Благодаря на преподавателите ми от Шуменския университет и на семейството на проф. Рашев за тази чест и доверие. За мен е изключителна отговорност".
Церемонията по връчването на наградата бе финалното събитие на тридневната научна конференция с международно участие „История и археология на Югоизточна Европа през Средновековието – 80 години от рождението на проф. д.и.н. Рашо Рашев (1943-2008)“. В авторитетния форум участваха 91 изследователи от чуждестранни и български университети, научни организации, институти на БАН, регионални и градски музеи и др.
Заседанията бяха структурирани в пленарна част, пет секции и една кръгла маса, посветена на личността и делото на големия български археолог проф. д.и.н. Рашо Рашев. Всички доклади ще бъдат публикувани в сборник.
Конференцията се осъществи с финансовата подкрепа на ФНИ, договор КП-06-МНФ/28 от 08.08.2023 г.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top