Търговище  12 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Търговищкият музей участва с експонати в изложбата „Разкази от окопите. Българският Тренч арт“

Търговищкият музей участва с експонати в изложбата „Разкази от окопите. Българският Тренч арт“

Култура

Изложбата „Разкази от окопите. Българският Тренч арт“ бе открита в Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) на Регионален исторически музей-Русе. Тя обединява артефакти от 35 музея в България като Регионален исторически музей-Търговище участва в нея с пет експоната от своя фонд.
Експозицията представя явление от световната култура, което обхваща периода на двете световни войни и обединява предмети и истории на хора, обвързани с военния конфликт и времето на изолация. Произведенията на това изкуство включват различни по форма сувенири или вещи от всекидневието, изработени от участници в бойните действия, цивилни съвременници, хора, преживели военен конфликт или последиците от него. Материалите са свързани с остатъци от войната - муниции, сандъци на боеприпаси, чували за продоволствие. От тях се раждат пепелници, вази, моливници, прибори за хранене.
Изложбата е посветена на 110-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея и ще може да бъде видяна в Русе до края септември тази година.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top