Търговище  29 °CВторник, 23- ти Юли
USD  1.79632 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Високотехнологични предприятия ще се търсят за бъдещия индустриален парк в Търговище

Високотехнологични предприятия ще се търсят за бъдещия индустриален парк в Търговище Източник: Община Търговище

Търговище

Високотехнологични и нискоемисийни производства ще се търсят за индустриалната зона, която ще бъде изградена в Търговище по Плана за възстановяване и устойчивост. Това разясниха кметът д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева по време на Българо-турския дамски бизнес форум, който се провежда днес в комплекс „Белият кон и Рай“. Във форума участват над 130 души от България и Турция, сред които генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун, началникът на политическия кабинет на Министерството на икономиката и индустрията Ирина Николова, народният представител Джейхан Ибрямов, областният управител Гергана Цонева, кметове на общини, представители на бизнеса от страната ни и от южната ни съседка.
Кметът д-р Димитров заяви, че местната власт е отворена за партньорства с бизнеса както от региона, така и от цялата страна, и от чужбина. „Търговище е град с потенциал, който има какво да предложи на инвеститорите. Винаги сме готови за диалог и сътрудничество с бизнеса, но и с близки до нас индустриални паркове. Освен конкуренция, по-важно е да осъзнаем, че само работейки заедно можем да допринесем за развитието на целия Североизточен регион“, каза кметът. Той поясни, че изграждането на зоната ще отнеме между две и три години, като очакваният са дейностите да приключат до края на 2026 г. Общата площ на парка ще е над 300 дка.
В презентация секретарят на Общината Христалина Халачева разясни, че терените се намират на територията на бившия завод „Енергия” и площите в близост. Към момента проявен интерес за инвестиции има от фирми за производства на проводници, на литиево-йонни батерии, на зелен водород и други. Ще се търсят партньорства с логистични и транспортни компании, технологични и научни иноватори, стартъпи, малки и средни предприятия, и други.
Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Онур заяви готовност да съдейства за провеждането на срещи и обмяна на опит между Търговище и технологични паркове в Турция.
Организатори са Българско-турският дамски бизнес клуб и Генералното консулство на Република Турция в Бургас, в партньорство с Община Търговище.
Припомняме, че индустриалната зона ще бъде създадена и ще функционира на основата на публично-частно партньорство между общинския „БКС Индустриален парк Търговище” ЕООД и „Прима Магна Груп” АД. Акционерното дружество заяви желание за партньорство пред Общината през 2023 г. и ще осигури част от необходимите имоти, върху които ще бъде изградена зоната.
Проектът е на обща стойност от над 34 млн. лв. Те ще бъдат вложени в изграждане на инфраструктура и необходимите комуникации за функционирането на производствените площи. Средствата ще бъдат отпуснати по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции.
Инфо Търговище
 
 


Прочетете също
Top