Търговище  25 °CЧетв, 1- ви Юни
USD  1.82839 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Връчиха годишните отличия за образование, изкуство и култура

Връчиха годишните отличия за образование, изкуство и култура Източник: Община Търговище

Търговище

На официална церемония в Драматичния театър Община Търговище връчи годишните отличия за образование, изкуство и култура. Наградите се връчват по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Те са регламентирани в новата Наредба за символиката, званията и отличията на общината. 
В приветствието си към отличените кметът д-р Дарин Димитров заяви, че носителите на отличията са пример за това как с раздаване на сили, на творческа енергия и работа, човек може да допринесе за средата, в която живее. "Нека в навечерието на този 24 май си дадем обещание да създадем в идващите поколения нагласата, че именно доброто образование и културата са билетът към успеха и личната свобода", каза д-р Димитров. 

През 2023 г. отличия за образование получават седем преподаватели и един учителски колектив. 
За предучилищно образование е отличена Светла Ставрева - старши учител  в ДГ №7 "Снежанка". За начален етап на средното образование е отличена Марияна Дескова - старши учител в IV ОУ "Иван Вазов". Димана Петрова, учител по информатика и информационни технологии в I СУ  "Свети Седмочисленици" е отличена в категорията за прогимназиален етап на средното образование. За гимназиален етап на средното образование е наградена Севда Михайлова, старши учител по английски език в I СУ "Свети Седмочисленици". В новата категория за млад учител до 33-годишна възраст наградата отиде при Георги Марков, учител по история и цивилизации, и география и икономика в I СУ "Свети Седмочисленици".
За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието
са наградени двама преподаватели. Това са Цонка Ботева - директор на ДГ "Първи юни" в село Макариополско и Шермин Ахмедова - старши учител в начален етап в IV ОУ "Иван Вазов".
За забележителни творчески постижения и обогатяване на местната културна ситуация, в категория "Сценични изкуства" е отличена Стела Стойнова, актриса в Държавен куклен театър - Търговище. В същата категория е отличена и актрисата в Държавния драматичен театър Маргарита Маркова за превъплъщението й в ролята на първата дама на САЩ, в постановката "Тайната на Джордж Вашингтон". 
В категория "Изящни, визуални и приложни изкуства" наградата отиде при Кольо Колев - видеоператор и режисьор. 
В категория "Културно-историческо наследство" е отличена д-р Мария Овчарова  - историк, публицист, изследовател. От нейно име наградата получи синът й, проф. Николай Овчаров. В същата категория отличие е присъдено и на Диана Жекова, уредник в Отдел "Етнография" на Регионалния исторически музей. 
За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата наградата е за Женски хор "Златна лира" към Община Търговище, с диригент Илиана Иванова. Наградата е по повод 50-годишнината от основаването на хора. 
Припомняме, че номинации можеха да бъдат отправяни от граждански организации, съюзи и институции в сферата на образованието и културата. Отличените са избрани от две комисии, съставени от общински съветници, експерти от общинската администрация и експерти в сферата на образованието и културата, след разглеждане на всички постъпили кандидатури.
Церемонията завърши с концертна програма на Симфониета - Враца. 
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top