Търговище  32 °CНеделя, 1- ви Окт.
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Започва прием на заявления за отпускане на стипендии на даровити деца в Търговище

Започва прием на заявления за отпускане на стипендии на даровити деца в Търговище Източник: Община Търговище

Култура

От 1 септември до 2 октомври е срокът за кандидатстване за отпускане на стипендии по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище. Общо 25 000 лв. са заложени в общинския бюджет за целта през 2023 г.

Областите, за които може да се кандидатства са: образование, наука и техника; изкуство и култура; спорт. Финансовите стимули се присъждат като месечни, годишни или една годишна „Търговищко дарование”.

Новост през тази година е, че класиранията, с които се участва, трябва да бъдат от състезания, конкурси и олимпиади, включени в приетата от Общинския съвет за целта Програма за мерките за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби.
За стипендията „Търговищко дарование” се участва с класирания от 1 до 3 място на международна олимпиада, конкурс или състезание или 1-во място на национални такива. Финансовият стимул е в размер до 7 минимални работни заплати, припомнят от управата.

Класиранията, с които се кандидатства за годишните стипендии, са от 1 до 6 място на международна олимпиада, конкурс или състезание или от 1 до 3 място на национални такива. Отпуснатата стипендия може да е в размер до 5 минимални работни заплати.

Месечните стипендии се присъждат на деца с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година. Размерът на стипендиите се равнява на 1/5 от минималната работна заплата и се отпускат за период от максимум 6 месеца.
Кандидатите за стипендия трябва да подадат заявление по образец в Центъра за административно обслужване на Общината и да приложат всички документи, удостоверяващи постиженията им. Необходима е и препоръка от преподавател в съответната област, за която се кандидатства, както и служебна бележка от учебното заведение, в което учи детето.
Комисията по стипендиите към Общинския съвет ще излезе с решение за разпределението в срок до средата на октомври.
Церемонията по награждаването на децата и младежите с изявени дарби от община Търговище ще се проведе в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители.
Инфо Търговище 
 
 


Прочетете също
Top